wtorek, 12 kwietnia 2011

Asparagus

Opis

Do rodziny asparagusów zaliczamy ok. 350 gatunków. Do najbardziej znanych gatunków możemy zaliczyć asparagus lekarski, wiszący asparagus południowoafrykański, asparagus pierzasty. Wszystkie rośliny mają drobne, niepozorne łuskowate gałęziaki, które z zależności od gatunku mogą mieć kształt igieł lub liści, wyrastające z wzniesionych, niekiedy wijących się pędów.

Uprawa

Asparagus bardzo dobrze czuje się w pomieszczeniach ciepłych jak i w miejscach o nieco niższej temperaturze. Stanowisko powinno być jasne, ale bez bezpośredniego nasłonecznienia. Asparagus lubi częste i obfite podlewanie, szczególnie w okresie letnim kiedy roślina intensywnie wzrasta. W okresie zimowym jeśli rośnie w chłodniejszym miejscu możemy ograniczyć intensywność podlewania. W okresie od wiosny do jesieni niezbędne jest stałe nawożenie nawozami wieloskładnikowymi. Ziemia może być uniwersalna do roślin doniczkowych ale warto corocznie przesadzić roślinę do doniczki nieco większej. Podczas przesadzania zawsze sprawdzamy stan korzeni i usuwamy chore korzenie. Najprostszą metodą rozmnażanie asparagusa jest wysiew nasion, ale można rozmnażać też przez podział dorosłej rośliny. Asparagus może być atakowany czerwce i wełnowce. Szkodniki atakują zazwyczaj gdy roślina rośnie w suchym i ciepłym pomieszczeniu, gdzie jest słaba wymiana powietrza.

Zastosowanie

Roślina uprawnia jest najczęściej w naczyniach wiszących lub stojakach na kwiaty, wyrastają wówczas długie zwisające pędy. Roślina wykorzystywana w kompozycjach florystycznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz