wtorek, 12 kwietnia 2011

Agawa


Roślina należąca do Agavaceae (dawnej Amaryllidaceae) pochodzi z terenów pustynnych Ameryki Północnej. Gatunki należące do tego rodzaju mają różną wielkość, liście jak i okres kwitnienia. Agawy są uprawiane głównie ze względu na ozdobne liście, chociaż ich kwiatostan jest również bardzo okazały, jednak agawa kwitnie po bardzo długim czasie (kilkadziesiąt lat). Najgorsze jest to, że gdy nam zakwitnie, obumiera. Mięsiste, grube liście zebrane w rozety posiadają (są zakończone) ostrymi kolcami, dlatego należy uważać na dzieci.Z najbardziej znanych gatunków należy wymienić: Agawę amerykańską (Agave americana) o grubych, mięsistych, szerokich, niebieskozielonych liściach, o kwiatostanach wyrastających do 8 m. Liście zakończone kolcami oraz kolczaste na brzegach. Kwiatostan złożony jest z ogromnej liczby kwiatów o odcieniu żółtawym. Najbardziej znane jej odmiany to: A. americana ‘Marginata’ która jest żółto brzeżna, A. americana ‘Marginata Alba’ z białymi paskami wzdłuż brzegów liści, A. americana ‘Mediopicta’ z białym pasem w środku liścia. Do uprawy w mieszkaniach lepiej wybrać mniejsze formy z rodzaju Agave np. Agave victoriae – reginae (Agawa królowej Wiktorii), której rozety osiągają z czasem średnicę do 50 cm i posiadającą białobrzeżne liście, Agave filifera o szerokich (3 cm) i długich (20 cm) liściach, Agave parrasana, również z szerokimi liśćmi, wyrastająca do 30 cm, Agave Schidigera o wąskich liściach (1,5 cm) i bardziej kulistej formie.

Uprawa

Agawa wymaga stanowiska jasnego, przewiewnego jak i ciepłego. Jest mało wymagająca i jedynym kłopotem jest jej przezimowanie. W okresie letnim, wynosimy je na zewnątrz, zwłaszcza wysokie egzemplarze. Agawy trzymane w pomieszczeniu, dobrze raz na jakiś czas spryskać wodą. Agawa na okres zimowy wymaga przechowania w chłodnej temperaturze i jasnym pomieszczeniu. Wysokie egzemplarze można przechować w szklarni, gdzie temperatura powinna wynosić 4-6ºC. Mniejsze okazy można trzymać razem z kaktusami również w jasnym i chłodnym pomieszczeniu. Agawy lubią żyzną ziemię kompostową lub impektową, zmieszaną z dużą ilością piasku i żwirem. Agawa nie lubi zbytniej wilgoci, dlatego przepuszczalność gleby jak i dobry drenaż jest bardzo wskazany. Co do podlewania, to w lecie powinniśmy nie żałować jej wody (podlewamy obficie) w przeciwieństwie do zimy kiedy podłoże winno być suchawe. Nawożenie umiarkowane, które pozwoli agawie na bujniejszy rozrost. Ubogie podłoże sprawia, że agawa jest niezbyt duża. W okresie zimy lepiej jej nie nawozić. Przesadzanie w zależności od potrzeby przeprowadzamy na wiosnę. Młode egzemplarze często, (co rok/dwa lata) starsze rzadziej. Z dużymi egzemplarzami przesadzanie jest dużym kłopotem, więc przesadzamy tylko w razie konieczności. Rozmnażanie agawy jest proste, dokonujemy je poprzez pędy boczne przyziemne, które wycinamy jak najbliżej rośliny macierzystej a następnie w przepuszczalne podłoże. Pobrane sadzonki winny trochę poleżeć w celu przeschnięcia. Poza tym agawę rozmnożyć możemy poprzez nasiona.

Uwagi

Agawa jest bardzo odporną rośliną, więc choroby, szkodniki raczej nie występują. Problemem, jaki może się pojawić to uszkodzenia liści (brunatnienie i gnicie), które są konsekwencją nadmiernej wilgoci, najbardziej groźnej w okresie zimowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz