wtorek, 12 kwietnia 2011

Kroton

Krotony to rośliny bardzo wymagające i grymaśne. By móc cieszyć się jego pięknie wybarwionymi liśćmi przez długi czas należy zapewnić mu jak najlepsze warunki. Zdecydowanie nie można przy nim palić. Jest wrażliwy na dym, wyziewy z kuchni, przeciągi.

Kroton (polska nazwa trójskrzyn zupełnie się nie przyjęła) pochodzi z tropikalnych lasów Indonezji, zaś najwięcej gatunków obecnie można spotkać w Malezji oraz Indiach.

W Polsce uprawiany jest jako roślina doniczkowa tzw. kroton pstry. Lubi on stanowiska widne, jednak nie bardzo słoneczne, bowiem wówczas jego liście tracą kolor (podobnie zresztą jak i w cieniu), brązowieją. Ponadto wilgotne powietrze, regularne podlewanie i nawożenie.

Najgorszym okresem jest dla niego zima, kiedy w mieszkaniu jest sucho, promieni słońca jest jak na lekarstwo. Wtedy też bardzo łatwo go przelać, co prowadzi do gnicia korzeni (jedna z najczęstszych przyczyn zamierania tych roślin).

Kroton przypomina nieduże drzewko. A jego wspaniałe liście nie są jedyną ozdobą - jesienią pojawiają się kwiaty. Jeżeli na skutek błędów w pielęgnacji utraci on liście można go śmiało delikatnie przyciąć, co pobudzi roślinę do wypuszczania nowych.

Kwiaty te nie lubią przesadzania, ich korzenie są wrażliwe na uszkodzenia. Dlatego najlepiej zmienić im jedynie górną warstwę ziemi, a przesadzać tylko jeśli już zajdzie taka konieczność.

Kroton narażony jest na ataki szkodników - najczęściej przędziorków. Warto im zapobiegać stosując profilaktycznie preparaty na szkodniki i choroby roślin.

Oczywiście krotony można rozmnażać, jednakże jest to dość trudne, wymaga sporo pracy i cierpliwości oraz zapewnienie roślinie idealnych warunków do wzrostu - odpowiedniego podłoża (piasek i ziemia do kwiatów), temperatury (powyżej 20 stopni). Warto skorzystać także z ukorzeniacza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz